Szász Máté: A szervezetünk arra lett kitalálva, hogy küzdjön! | Az Én Kék Zónám #2
Az Én Kék Zónám - Podcast készítő Az Én Kék Zónám - Csütörtökök

Az ülve töltött időt semmi nem kompenzálja, de már napi 6 perc lépcsőzés életmentő lehet. Bizonyos mikromozgások beépítése a napjainkba meghosszabbíthatják életünket, de ehhez számos szokásunkat is át kell gondolnunk, például miért iszunk üdítőt víz helyett? Szász Máté neurobiológus, sport és prevenciós diagnosztikai szakértő. Máté úgy látja, hogy a világot annyira kényelmessé tettük saját magunk számára, hogy az életben tartási rendszerink teljesen ellustultak, ami számos betegség melegágya lett. Mozgással, helyes táplálkozással, és az esti Netflix kikapcsolásával mégis sokat tehetünk egészségünkért. A beszélgetésben Máté és Barbara a 21. századi ember életmódváltozásán keresztül érintik a mozgás fontosságát, a szénhidrát démonizálásának témakörét, az ultrafeldolgozott ételek káros mivoltát. 00:00 Intro 01:11 Milyen táplálékkiegészítőket szed a szakértő? 01:49 Mi az igazság? Mennyi D-vitamint szedjünk? 03:12 Mindenki máshogy dolgozza fel a bevitt vitaminokat 04:18 Nincsenek jó és rossz zsírsavak, csak rossz arányok 05:36 Az "örökélet" a mai ember hobbija 06:11 Túl lehet adagolni a D-vitamint vagy az Omega3-at? 07:57 Hogyan tájékozódjunk a gyógyszertárban vagy a bioboltban? 10:23 Omega3-mal kezelhető a szülés utáni depresszió 12:48 A magyar lakosság kevés halat eszik, a ponty is csak egy ünnepi étel 13:32 A konzerv hal nem ajánlott, inkább jöjjön a mirelit 16:30 Az én kék zónám mostantól minden héten jelentkezik 17:04 Kutatás az étkezés átalakulásától (2009-2019) 18:10 Az ülve töltött időt semmi nem kompenzálja 19:24 Mi történt velünk, miért ülünk ennyit? 20:00 Megkezdődött a szénhidrát démonizálása 21:00 Nem kell mindent elhinni az táplálkozás guruknak 22:26 Már 6 perc lépcsőzés is életmentő 23:40 Az emberiséggel két nagy probléma történt egyszerre 24:53 Az a jó, ha a bevásárlókosárban semmi nem csörög, semmi nem zörög 26:30 Az ultrafeldolgozott élelmiszereket falatról-falatra fizetjük ki 28:42 Nem csinálhatunk mindenből élvezeti forrást 30:17 Óvatosan azzal, hogy a mesterséges édesítőszerek nem okoznak betegségeket 32:40 Az életben tartási rendszerek el tudnak lustulni 35:33 Megszüntettük az időjártást, így leélhetjük az életünket ugyanabban a zakóban 37:34 Wim Hof módszer – a hideg jó a pszichének, de csak fokozatosan 42:52 Az időablakos étkezés az evolúciósan kitalált útvonal 45:25 Lehet alvás közben is kalóriát viszel be? 46:39 Hány étkezésre van szükség egy nap? 48:13 A szervezet úgy van kitalálva, hogy többféle módon tudod jól csinálni 49:26 Az a baj, hogy túl kényelmesen élünk 51:22 Mindenkinek megvan a saját kék zónája 53:02 Kicsit is elég triggerelni a szervezetünket, különben elgyengül 54:21 Van itt egy jó kis glutén-vagy laktózérzékenység? 58:20 Kell-e kerülni a glutént, ha nem vagyunk gluténérzékenyek? 01:00:08 Van esszenciális kenyér? 01:03:15 Multikemikál környezetben élünk 01:05:14 Egy gyereknek egy kiló koszt meg kell ennie, amíg felnő 01:07:21 A COVID új szokásokat hozott 01:08:06 Az immunrendszert nagyon fontos karbantartani 01:08:30 Vendég kérdés 01:11:54 Iratkozz fel és nyerj! Kövesd Szász Mátét: Facebook: https://www.facebook.com/mate.szasz.54/ Nézd meg az epizódot YouTube-on: https://youtu.be/gkDHbsSarow Csatlakozz hozzánk, és fedezd fel velünk a hosszú jól -lét tudományát. ➡️ Facebook: https://www.facebook.com/azenkekzonam ➡️ Instagram: https://www.instagram.com/azenkekzonam ➡️ TikTok: https://www.tiktok.com/@azenkekzonam ➡️ YouTube: https://www.youtube.com/@azenkekzonam #azénkékzónám #HamoriBarbara #szászmáté #táplálkozás #diéta #hosszúélet #egészség