Bartha Ákos: Az inzulin miatt nem tudunk lefogyni | Az Én Kék Zónám #10
Az Én Kék Zónám - Podcast készítő Az Én Kék Zónám - Csütörtökök

A modern élelmiszeripar elárasztott minket olyan feldolgozott termékekkel, amelyek tele vannak üres kalóriákkal, miközben valódi tápanyag alig van bennük. Az eredmény egyre gyakoribb emésztőrendszeri problémák, makacs túlsúly és anyagcsere-zavarok. A megoldás azonban nem bonyolult: amit megeszünk, az határozza meg, hogyan működik a testünk. A tudatos, tápanyagokban gazdag étrend nemcsak a gyógyulás egyik kulcsa, hanem az egészségünk hosszú távú záloga is.Bartha Ákos élelmiszerbiológus, táplálkozáskutató, a Táplálkozás-Beállítás™ rendszer alapítója és szakmai vezetője. Véleménye szerint a megfelelő táplálkozás, a stressz hatékony kezelése, a rendszeres mozgás és a bélflóra egyensúlyának helyreállítása nélkül nincs valódi és hosszú távú változás. A megoldás nem a tünetek ideiglenes enyhítésében rejlik, hanem egy átfogó, személyre szabott stratégiában. Az epizódban Ákos és Barbara az inzulinrezisztencia érintésével a tudatos táplálkozás alapjairól beszélgetnek. Milyen régi, jól bevált módszerek, receptek segíthetnek ma is az egészségünk megőrzésében? Hogyan alakíthatjuk ki a valóban kiegyensúlyozott étrendet? Vajon a magyar konyha finomságairólle kell mondanunk? És miért nem érdemes bedőlni a gluténmentes pékáruk csábításának – még akkor sem, ha elsőre egészséges választásnak tűnnek.00:00 Intro01:17 Az inzulinrezisztencia nem számít megbetegedésnek01:49 Mindenki inzulinrezisztens, aki azt gondolja magáról?03:58 A diagnózis sokszor élet-halál kérdés06:40 Pontosan mit is nevezünk inzulinrezisztenciának?08:07 A tipikus inzulingörbe09:21 A glükozmonitorok működése11:06 Az inzulingörbe hullámzása12:35 Az inzulindinamikát egyéb faktorok is befolyásolják13:27 A Top 5 általános érvényű igazság18:07 Mikrotápanyagok, melyekből a magyar ember keveset visz be19:42 A táplálékbeállítás módjai21:06 A kalóriaszámolás nem alapvetés a rendszerben21:33 Érdemes napi kétszer, háromszor egytál ételt enni22:41 Milyen a jó fehérje?23:30 Vízimajom-elmélet25:41 Honfoglaló elődeinknek is jutott Omega-328:12 Milyen ételeket kellene kerülnünk?32:23 Beszéljünk arról, hogy a gluténnak és a tejnek milyen káros hatásai lehetnek33:30 Az ember zsákmányrabló ragadozó35:29 A kollagén típusú fehérjék bevitele is fontos37:12 Akik magukra főznek, nagyobb valószínűséggel visznek be a szervezetüknek fontos tápanyagot37:27 Újra kell gondolnunk, amit a főzésről tudunk?39:27 A lassú főző és az airfryer jó eljárások?39:55 A magvakból készült olajak42:55 Az állati zsiradékok46:32 Alapvetően együk azt, ami jól esik47:43 A magyar konyha jó nekünk?49:10 A táplálékbeállítás sokaknak nehézséget jelent51:16 Válassz!52:17 Vendég kérdéseKövesd Bartha Ákost:Weboldal: https://taplalkozasbeallitas.hu/csapat/bartha-akos/ Csatlakozz hozzánk, és fedezd fel velünk a hosszú jóllét tudományát.➡️ Facebook: https://www.facebook.com/azenkekzonam➡️ Instagram: https://www.instagram.com/azenkekzonam/➡️ TikTok: https://www.tiktok.com/@azenkekzonam➡️ Spotify: https://open.spotify.com/show/2ExAOmhJQ7OiveldPArKZm #azénkékzónám #HamoriBarbara #podcast #barthaákos #inzulin #inzulinrezissztencia #fehérje #főzés