Podkoszt #5: A saját magyar gombáinkat adják el nekünk Olaszországból többszörös áron

444 - Podcast készítő 444

Ez a Podkoszt, a 444.hu gasztronómiai podcastjának ötödik adása (a korábbi részeket itt találjátok).  A mai adásban egy gomba rajongó, egy gomba semleges és egy gomba szkeptikus beszélgetett a gombákról. Itt az ősz, dübörög a gombaszezon, mégis a KSH 2020-as adatai alapján a magyarok 1 kg gombát esznek évente. Ezzel a számmal jócskán  elmaradunk a 4-5 kg-os európai átlagtól, pedig egy csodálatos, sokszínű és fenntartható alapanyagról van szó.  Étkezési célokra jelenleg a világon a legnagyobb arányban a csiperkét (Agaricus bisporus) termesztik, a piacon és boltokban fehér és barna fajtával kisebb, egyen méretekben találkozni (erre hivatkoznak angol receptekben "white button mushroom" vagy "champignon" néven), de a magyar erdők tele vannak varázslatosan sokféle és sokszínű erdei gombákkal. Körbejárjuk, hogy mi is a gomba, hogy néz ki a hazai erdeigomba-piac és hogyan érdemes őket elkészíteni, hogy a legfinomabbak legyenek. Egy interjú erejéig vendégünk volt Nagy Kriszta, a Banyaerdő alapítója, aki ráadásul egy óriási csomag gyönyörű erdei gombát is hozott a stúdióba. A Banyaerdő egy társadalmi vállalkozás Dencsházán, egy 560 fős faluban, Baranya megyében. A vadon termő növényeket és gombákat a Dencsháza környéki erdőkben és mezőkön gyűjtik. Szárított gombák, gombakészítmények, fűszersók, olajak, és a saját receptkönyvük, Tányérodon az erdő, megvásárolható a webshopjukban, friss gomba gyűjtésük pedig hétvégi termelői piacokon elérhető.  Ízletes vargánya, céklatinóru, tölgyfa-érdestinóru, pókhálósgombák, rizike, gereben, sárga rókagomba, tölcséres rókagomba, barna nyálkásgomba és káposztagomba a stúdióban a Banyaerdő jóvoltából  01.11 Bajor Zsófi gomba coming outja 05.54 Most akkor mi is a gomba 14.50 Banyák a baranyai erdőben  18.46 Erdei gomba nagyhatalom lehetnénk, miért nem vagyunk azok? 25.10 Ízletes vargánya, céklatinóru, pókhálósgomba 30.05 Gombák és a klímakatasztrófa 34.40 Hogy lesz a gomba a legfinomabb 38.05 Gombák a desszertben és a mirigyes pereszlény A témában ajánljuk  a Netflixen megtekinthető Fantastic Fungi (A gombák lenyűgöző vilga) dokumentumfilmet és Paul Stamets TED talk-jait (van hozzá magyar felirat is)  a Banyaerdőről még pár évvel ezelőtt készült riportot a régi Indexen, kedves kollégánk Csurgó Dénes tollából erdeigomba-szedő tanácsokat a Tudatos Vásárlók oldalán, és a Terítéken a gomba! - a Felelős Gasztrohős Alapítvány egész hónapban tartó gombanépszerűsítő kampányát Ha van kérdésetek, tippetek, hozzászólásotok vagy egy téma ötletetek, amiről szívesen hallgatnátok beszélgetést, küldjétek el nekünk a [email protected] címre! Az adást, és a 444 többi podcastját meghallgathatjátok Spotifyon, Google Podcaston, Apple Podcaston és az Amazon Audible szolgáltatás podcastoldalán és a több nagy platformon.See omnystudio.com/listener for privacy information.