Zöldre mosás az ebédlőasztalon – hogyan ismerjük fel, ha szó szerint meg akarnak etetni a fenntarthatósággal?

zCast - a HVG fenntarthatósági podcastja - Podcast készítő HVG podcastok - Szerdák

A greenwashingról biztos, hogy hallott, de belegondolt abba, hol találkozhat vele a leggyakrabban? A sarki kisboltok vagy szupermarketek polcain, hiszen enni mindenkinek kell. Hogyan ismerhetjük fel, mit tehetünk fogyasztóként, és mit kellene tenniük a cégeknek, ha tényleg azt szeretnénk, hogy minél fenntarthatóbb forrásból és módon kerüljön asztalunkra a mindennapi betevő? A zCast idei ötödik adásában rendet vágunk a zöld logók, plecsnik és a tojásdobozok boldog tyúkocskái között. Fait Federika vendége Szőllősi Réka független élelmiszer-politikai elemző volt.A műsor támogatója a K&H Bank. A fenntarthatóság és a zöld finanszírozás szakértője.Iratkozz fel a zCast csatornájára!Spotify: tiny.cc/zCastSpotifyApple Podcasts: tiny.cc/zCastAppleHallgasd meg a HVG többi podcastját!Spotify: tiny.cc/HVGpodcastokSpotifyApple Podcasts: tiny.cc/HVGpodcastokAppleSoundCloud: tiny.cc/HVGpodcastokSC00:00 Intro02:33 Mi a greenwashing?06:15 Milyen tipikus szlogenekről vagy jelzésekről lehet felismerni a greenwashingot?10:05 Zöldre mosás-e az újrahasznosított műanyagba csomagolt wc-papír?11:37 Utánajárnak-e az emberek a cégek honlapjain a fenntarthatóságnak?17:08 Mi a greenhushing, a carbonwashing és az ehhez hasonló kifejezések?20:43 Mi a helyzet a repülőjegyek karbonsemlegesítésével, amit a vásárlóra próbálnak ráterhelni? (offsetting)27:04 Milyen példák vannak a foglalkoztatással és a munkavállalói jólléttel kapcsolatban?29:51 Van-e hatása az ESG-törvénynek?32:57 Milyen a hazai vállalatok hozzáállása a témához?45:47 Mi várható a jövőben a greenwashing szabályozásával kapcsolatban?