Komposztálás-kisokos Juhász Andrással (és új műsorvezetővel!)
zCast - a HVG fenntarthatósági podcastja - Podcast készítő HVG podcastok - Szerdák

Negyedik évadjára tért vissz a zCast, a HVG fenntarthatósági podcastja, idén pedig újfent csavartunk egyet a műsoron: miután rengetegen jeleztétek, hogy gyakorlati tippeket szeretnétek kapni a környezettudatosabb életmódhoz, új formában és új felállásban, Fait Federika vezetésével folytatjuk.A szezon első adásából kiderül, ki is az új házigazdánk és milyen szerep marad ezután a műsorban Nagy Iván Lászlónak, megismerjük az új struktúrát, beszélgetünk arról, hogyan indult el Magyarországon a szerves hulladék szelektív gyűjtése 2024-ben, majd Juhász András, a Bibo és Cleaneco öko gyár, bolthálózat és webshop tulajdonosa lesz a vendégünk, akivel a legapróbb részletekig végigvesszük, ki és hogyan kezdhet bele a komposztálásba és miért éri meg mindannyiunknak az életünk részévé tenni a körforgásosságot. Végül pedig új szokás születik: házi feladatot adunk - bevállalod?A műsort a hazai energiaszektorban elsőként ESG tanúsítványt szerzett ALTEO támogatja.A házi feladat első része:https://play.google.com/store/movies/details/Wasted_The_Story_of_Food_Waste?id=kLXgXmnKVzE&hl=en&gl=US...és a második része:https://maradeknelkul.hu/Iratkozz fel a zCast csatornájára!Spotify: http://tiny.cc/zCastSpotifyApple Podcasts: http://tiny.cc/zCastApple0:00: Évadnyitás, szolgálati közlemény1:06: Bemutatkozik Fait Federika3:16: Az új felállás6:21: Az első eszmecsere: miért beszélünk ennyit mostanság a szerves hulladékról? Hogyan indul a háztartási étel- és zöldhulladék gyűjtése Magyarországon?7:23: Mennyi ilyen hulladékot termelünk? Mi lesz ezzel ebben a programban?8:06: Miért más, körforgásos gazdasági szemszögből gazdaságosabb jobb megoldás a komposztálás?9:21: Hogyan lehet szemléletformáló a szerves hulladék szelektív gyűjtését célzó program?10:49: Hol sikerült ezt a pilotot más helyen tökéletesen kivitelezni?12:41: A stúdióban Juhász András: Röviden, mi az a komposztálás? Mi ennek a biológiája?14:06: Mi igaz azokból a mítoszokból, hogy a komposztálás büdös, zűrös, bonyolult folyamat?16:17: Kertes/társasházban hogyan vágjunk neki a komposztálásnak?17:59: Mi kerülhet bele? És mi lesz belőle?22:05: Mit tudnak csinálni azok, akiknek nincsen kertje?24:03: Honnan tudom, hogy jó, amit csinálok? Mire tudom használni?29:01: Mi a kulcsa annak, hogy a komposztálás elterjedjen?31:35: Mennyire vesznek részt ebben azok, akik a legtöbb ételmaradékot termelik: a vendéglátóhelyek?35:03: Hogyan lehet ezen a téren körforgásos megoldást találni?37:51: Gazdaságilag hogyan segít egy vendéglátóhelynek vagy akár egy társasháznak a komposztálás?38:27: Hogyan vált missziójává a fenntarthatóság Juhász Andrásnak? Mi volt a fordulópont?44:12: Mennyire van vásárlói igény a környezettudatos tisztítószerek, csomagolóanyagok vásárlására? Hogyan tudnak árban versenyképesek lenni a zöld termékek, ha sokszoros az előállítási költségük?47:34: Mit tanácsol szakemberként a hallgatóknak?48:46: A házi feladat!