Kiszipolyozzuk a talajt, pedig mindennapi betevőnk múlik rajta
zCast - a HVG fenntarthatósági podcastja - Podcast készítő HVG podcastok - Szerdák

Mélyre ásunk a zCastban már az év elején: az élelmet adó talajról szól az idei első adás. Mitől romlanak a talajok? Mi lesz így a mindennapi betevőnkkel? Mit lehet tenni a talajegészségért? Hogyan futott fel a regeneratív talajművelés, mi az a no till, és tényleg ez ment meg minket? Ki más is tudná tisztázni a kérdéseket, mint a talaj-mikroorganizmusok magyar hangja, Víg Vitália talajökológus.A műsor támogatója a K&H életrevalók program, a K&H új fenntarthatósági kezdeményezése.Iratkozz fel a zCast csatornájára!Spotify: tiny.cc/zCastSpotifyApple Podcasts: tiny.cc/zCastAppleHallgasd meg a HVG többi podcastját!Spotify: tiny.cc/HVGpodcastokSpotifyApple Podcasts: tiny.cc/HVGpodcastokAppleSoundCloud: tiny.cc/HVGpodcastokSCTartalom:00:00 Intro01:32 Víg Vitália, talajökológus, a talaj-mikroorganizmusok magyar hangja01:52Mi történt 2015, a talaj éve óta?05:13 Mi miatt vannak ilyen rossz állapotban a talajaink?10:04 Mi látható a talaj pusztulásából az átlagembernek?11:47 Rosszabb talaj, rosszabb minőségű élelmiszer14:45 Az élelmiszerek ára összefügghet a talaj romlásával?15:35 A Talajmegújító Gazdák Egyesülete17:30 Mennyire nyitottak a gazdák az új termelési módszerre?19:24 Milyen támogatások léteznek, amik segítik az elindulást?20:10 Mi a no-till technológia?23:38 Gazdasági előnye is lehet a jó minőségű talajban termelt élelmiszerek árusításának26:39 Mik az alapszabályai a talajbarát gazdálkodásnak?29:20 A szén-dioxid és a talaj kapcsolata34:39 A talaj regenerációja a klímaváltozás egyik megoldása lehet?37:15 Ami a talajban van, az megjelenik a bélrendszerünkben is42:41 Mit tehetnek azok a talaj regenerációjáért, akik nem termeszt élelmiszert?45:02 Egy hagyományos módszerekkel dolgozó mezőgazdász hogy indulhat el ebbe az irányba?