Krízisben a kávé: meddig drágulhat még a magyarok kedvence?
Portfolio Checklist - Podcast készítő Portfolio

Nem egészen egy év alatt duplázott a zöld kávé világpiaci ára. Ekkora emelkedés után joggal vetődik fel a kérdés a kávét fogyasztók és az ebbe a termékbe befektetők között is, mikor lehet ebben trendben megtorpanás, vagy visszaesés. A kávé árára ható tényezők alakulását és azt, hogy lehet-e jó minőségű kávét fenntartható módon előállítani a világban Szabolcsi Lajossal a Dallmayr Magyarország ügyvezető igazgatójával néztük végig. Főbb részek: Intro - (0:00) 300 éve a kávépiacon - (0:56) 10 millió tonna kávé évente: honnan-hová? - (1:56) A kávé áremelkedés okai - (4:26) Létezik fenntartható módon termesztett kávé? - (8:18) A kávépiac keresleti oldala - (10:37) Új kávéfogyasztási trendek a világban - (12:31) A kávépiac kínálati oldala - (16:15) A robusta evolúciós előnye - (18:15) Erdőirtás mentes kávé - (20:45) Kávékészletezés a világban - (22:52) Új termőterületek problematikája - (24:58) Klímasemlegesség és fenntarthatóság - (26:24) Üzenet a fogyasztóknak #1 - (29:55) Monokultúra vs. polikultúra a klímavédelemért - (32:23) Egyéb, a kávé árára ható tényezők - (34:50) Üzenet a fogyasztóknak #2 - (37:19) Címlapkép forrása: Getty ImagesSee omnystudio.com/listener for privacy information.