"A baktériumainkat etetjük és ők etetnek minket"
Kösz, jól - a HVG egészségpodcastja - Podcast készítő HVG Podcastok
Kategóriák:
Wellbeing podcastunk első epizódjában a tudatos táplálkozás felé indultunk el, a második részben pedig a legapróbb, élő részletekig megyünk le: a mikrobiomhoz, azaz a bennünk, illetve velünk együttélő élőlények és a velük ápolt kapcsolatunkhoz.De hogyan működik ez az egész? Miben hasonlítunk mi magunk is egy virágoskerthez és miért fontos, hogy közel legyünk a természethez? Hogyan hat ki a bélrendszerünk az egész szervezetünkre és miért lehet kulcs a nyers zöldség, vagy akár a koplalás az egészségünkhöz?Bánhalmi Kata ezekről a kérdésekről beszélgetett Dr. Schwab Richárd gasztroenterológussal és Dr. Tkacsik Márta elméleti matematikussal, a Patikakert Ökogazdaság alapítójával.Habyt - a személyreszabott vitaminok neked címezve: www.habyt.hu50%-os kedvezménykupon az első rendelésből: hvgpodcastIratkozz fel a HVG Podcastok csatornájára Spotify-on, Apple Podcasts-on, Google Podcasts-on vagy hallgassa adásainkat és iratkozzon fel YouTube-csatornánkra itt: https://www.youtube.com/@HVGonlineA HVG podcastjait most már külön-külön is megtalálod - csak keress rá a műsor címére podcastapplikációd keresőjében és hallgasd meg a Fülke, a zCast, a Mérlegen, a Vasfüggöny, a Kösz, jól és az Elvitelre adásait!1:43: Mi az a mikrobiom és mi a kapcsolata az egészségünkkel?3:25: Hogyan kapcsolódik ehhez a környezetünk?6:12: Mi okozhatja a mikrobiom egyensúlyának felborulását?7:18: Milyen betegségek alapja a felborult élet (miatt felborult mikrobiom)?9:17: Miért kell ezzel foglalkozni?10:32: Táplálék vagy élelmiszer? Mi a különbség, miért fontos, mit viszünk be?13:56: Miért kezdett el Márta ezzel foglalkozni?16:12: Hogyan jelez a szervezetünk, hogy valami nem oké?18:17: Mi hiányzik, hogy foglalkozzunk ezzel? Miért fontos, hogy magunknak készítsük az élelmet – és milyet?28:59: Nyers zöldség? Ennyire fontos?30:24: Mihez elég ennyi élelem?31:02: Hogyan definiáljuk azt, hogy változatos táplálkozás?32:33: Divat vagy alap a bio?34:36: Mindenkinek más a bélflórája, vagy ugyanúgy működünk?36:19: Kevesebb evés, koplalás, intermittent fasting: a szakember szerint jó, de mit okoz bennünk?41:13: Hogyan érdemes koplalni?45:15: Mennyi idő alatt szokik hozzá a szervezet – mind koplaláshoz, mind bármilyen új étrendhez?48:29: Mi az a három dolog, amit el kell engedni? Mi van az alkohollal?1:00:16: (Anyagi) befektetés a tudatos táplálkozás? Milyen szabályozási megoldással lehetne sarkallni az egészséges étkezés elterjedését?1:06:38: Mi a küldetésük?1:13:18: Ahogy van fogorvosunk, nőgyógyászunk, bőrgyógyászunk – legyen dietetikusunk is?1:14:24: Mi az összefüggés a lélek és a mikrobiom között?